skip to Main Content

5 mooiste wandelroutes in Drenthe vanuit onze B&B – route 5/5

Route 5/5:

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch (9 km)

Wandel je mee?

Vanuit B&B Anlooase kun je verschillende prachtige wandelroutes lopen. De historie van Drenthe op deze routes is indrukwekkend aanwezig.

 

De wandelroute Strubben Kniphorstbosch kun je starten vanuit de B&B.

Met je rug naar de B&B sla je rechtsaf en direct linksaf de Lunsenhof in. Hier begint de paaltjesroute van 5 kilometer. Je volgt de gele paaltjes.

De Lunsenhof buigt rechtsaf, blijf deze volgen. De gele paaltjes leiden je langs het kerkhof waar een indrukwekkende oude treurbeuk bij de oude ingang van de begraafplaats staat. Langs dit pad kom je via de paaltjes geleidelijk aan in het Strubben Kniphorstbos terecht, een prachtig bos waar het pad mooi doorheen kronkelt.
Ongeveer na 2,5 km. kom je uit op een fietspad.

Van hieruit kun je de keuze maken om het pad verkort (5 km) of het lange pad (9 km) te volgen. De lange route gaat linksaf, via een bospad waar je over de heidevelden langs een bunker je pad vervolgt.

Hunebed D7 ligt ook langs deze wandelroute.

Het pad leidt je naar de strubben, waar deze route haar naam aan te danken heeft. Strubben zijn grillig gevormde eiken, meer struikvormig, welke ontstaan zijn doordat de schapen in dat gebied telkens de jonge uitlopers en zaailingen aanvreten. Hierdoor konden deze niet uitgroeien tot bomen. De eiken zagen wel kans afleggers te vormen, waardoor de eikenopslag steeds breder werd. Een enkele strub kan wel een doorsnede van 20 mtr hebben. Toen de begrazing na de 19e eeuw sterk verminderde, vormden zich de opgaande strubben; clusters van grillig gevormde eiken die op vegetatieve wijze uit 1 moederplant ontstaan zijn. Deze verschijningsvorm komt vaak voor in een esdorpenlandschap.

 

Schaapskudde het stroomdal graast in dit gebied. Je kunt ze dan ook regelmatig tegenkomen.

Omdat een gedeelte van dit bos vroeg gebruikt werd als militair oefenterrein, zijn de sporen hiervan nog duidelijk zichtbaar. De bunker en de stormbaan zijn hiervan de herinneringen.

De route wordt vervolgd door een nieuw aangelegd stuk bos, van waar het zich weer aansluit bij de verkorte route.

Een nieuw betonnen fietspad leidt je langs Hunebed D8. Het kan zijn dat er borden en hekken staan op deze route. Het fietspad is nl. nog in aanleg. Je kunt hier toch gewoon langs de borden de zandweg in, om de route te vervolgen.

Daarna leiden de paaltjes je weer het bos in, waar je langs grafheuvels wandelt.

Er volgt een stukje zandverstuiving met weer later een gedeelte met heide. Prachtig afwisselend is deze route.

Het pad komt langs de camping van Anloo en via de paaltjes wandel je weer terug naar het beginpunt aan de Lunsenhof en vervolgens de weg oversteken naar de B&B.
Een mooie route om te wandelen met veel afwisseling in het landschap

Bekijk de route op de kaart.

Overnachten in een B&B in Drenthe

Kun jij niet wachten om te overnachten bij B&B Anlooase? Reserveer dan nu via onderstaande button. Mocht je nog een vraag hebben, laat dan een berichtje achter op de contactpagina.

Back To Top