skip to Main Content

5 mooiste wandelroutes in Drenthe vanuit onze B&B – route 1/5

Route 1/5:

Wandelroute Evertsbos (7 km)

Wandel je mee?

Vanuit B&B Anlooase kun je verschillende prachtige wandelroutes lopen. De historie van Drenthe op deze routes is indrukwekkend aanwezig. De Boswachterij Anloo ligt ten zuidoosten van het dorp Anloo in Drenthe.

De boswachterij behoorde vroeger tot het landgoed Terborgh, plaatselijk bekend als het Evertsbos. Het bos is eigendom is van Staatsbosbeheer die de 160 hectare in 1972 in handen kreeg. Daarvóór was het eigendom van de familie Everts. In 1914 werd het eerste bos geplant. Het Evertsbos kenmerkt zich nu, 100 jaar later, door een grote variatie in de begroeiing en aanplanting, hoofdzakelijk bestaande uit lariks, fijnspar, grove den en beuk, met lanen van voornamelijk Amerikaanse eik en afgewisseld met vennen en heidevelden. Het Evertsbos herbergt veel historische sporen uit allerlei tijden en is dan ook een schatkamer van de geschiedenis. Je vindt er de sporen van duizenden jaren menselijke activiteiten.

Het landschap in de boswachterij is kleinschalig en afwisselend. Er zijn lanen en houtsingels aangelegd, waartussen gemengd bos groeit. In de boswachterij zijn in de loop der tijd een aantal uitheemse bomen aangeplant, zoals de mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum), waarvan voor het eerst drie stuks werden aangeplant in 1926. Inmiddels zijn er 25 stuks mammoetbomen, die zich verspreid tussen de inheemse bomen bevinden.

Vandaag was het een prachtige dag om een van de mooiste wandelroutes te lopen: de Evertsbos route. Vanuit onze B&B is deze linksaf, om de Koningsherberg heen waarna je linksaf slaat. Je passeert de melktap Anloo, waar je heerlijk verse melk, vla, chocolademelk en in de zomer zelfgemaakt ijs kunt kopen. De route loopt een stukje over de verharde weg, totdat je bij de parkeerplaats komt van waaruit je de gele paaltjesroute kunt volgen. Op de route is zoveel moois te zien. We passeren een prachtig hunebed (D11), gelegen op een open plek middenin het bos.

Verscholen in het bos is ook een relatief jonge privébegraafplaats is te vinden. Hier liggen de grondlegger van het Evertsbos, Dhr. Everts en zijn vrouw A.G. Dojes, begraven, samen met een aantal familieleden. Everts liet het bos aanleggen omdat hij – naar eigen zeggen – als houtimporteur veel bomen had laten sneuvelen en hij wilde hiermee bomen aan de natuur teruggeven.

De familie Everts nam ook het initiatief tot de aanleg in 1953 van het Pinetum Ter Borgh, met een grote coniferencollectie. Van de circa 400 coniferen op het terrein zijn de eerste in 1954 aangeplant. Het is nu een aantrekkelijk park waarin men langs wandelpaden kan genieten van de grote verscheidenheid in kleur en vorm van de diverse coniferen, dennen en sparren.

Daarna passeren we verschillende – met gras begroeide – grafheuvels uit de ijzertijd. Ook zijn er zijn resten gevonden van een eeuwenoude weg die mogelijk al in de late bronstijd in gebruik was. We komen langs een mooie visvijver en lopen via het bospad verder naar het onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Van de acht onderduikers werden er in september 1944 drie gevangengenomen en in Westerbork ter dood gebracht. De ontdekking was toeval, er waren geen aanwijzingen voor verraad. De aanwezige verzetsstrijders hadden al besloten het hol te verlaten. Ze waren aan het koken en waarschijnlijk hebben honden van Duitse soldaten die in het bos waren, de etensgeur geroken. Kort voor de bevrijding werden op deze plaats tien verzetsstrijders uit Groningen geëxecuteerd. Voor hen werd een gedenkteken opgericht, aanvankelijk alleen voor de tien mensen die hier werden gedood, later ook voor de drie in Westerbork omgebrachte onderduikers.

We lopen verder via een heideveld, dat in de winter best behoorlijk nat kan zijn. Maar de route blijft prachtig en we komen uit bij het bos dat langs de akkers slingert en ons weer terugvoert naar het startpunt van de paaltjesroute.

Een aanrader, deze route! Bekijk de route op de kaart.

Overnachten in een B&B in Drenthe

Kun jij niet wachten om te overnachten bij B&B Anlooase? Reserveer dan nu via onderstaande button. Mocht je nog een vraag hebben, laat dan een berichtje achter op de contactpagina.

Back To Top