Route 6: Wandelroute Boswachterspad Beek en Bos (17 km) Wandel je mee? De wandelroute Boswachterspad…
Wat maakt Anloo zo bijzonder? – deel 1
Wat maakt Anloo zo bijzonder?
Deel 1: De Magnuskerk
—————
De Magnuskerk in Anloo kun je bijna niet missen. De kerk is prominent aanwezig midden in het es-dorp. Het is een romaanse kerk.
De kerk werd gebouwd in 1018 in opdracht van de bisschop van Utrecht. Zoals gebruikelijk in Drenthe werd deze kerk gebouwd door boeren; de bisschop liet de mannen uit het dorp bijeen roepen om de kerk te bouwen. In ruil daarvoor kregen ze de aflaat; de belofte dat het loon voor dit goede werk hen opwachtte in de hemel.
De 11e eeuwse kerk is gebouwd op een fundering van grote zwerfkeien en gemetseld van tufstenen.
Al zijn er vanuit eeuwen daarvoor al uit opgravingen bewijzen gevonden dat er op deze plaats meerdere houten kerkjes hebben gestaan, met rieten daken. Veel kleiner dan het huidige gebouw.
De Utrechtse bisschop ontving van de bevolking ook een soort belasting; steeds een tiende van de oogst, de tiendenoogst. Dat Anloo een van de belastingcentra van de Utrechtse bisschop in Drenthe was, blijkt nog uit het wapen van de gemeente en de zegel van de kerk, waarop 2 sleutels voorkomen.
Tot in april 2007 de huidige vlag werd vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Aa en Hunze waar Anloo in 1998 toe behoorde na herindeling van de gemeentes.
Er is een tijd geweest dat mannen en vrouwen niet door dezelfde ingang een kerk binnen mochten gaan. Dat verbod gold eeuwenlang. Ook in de kerk waren de plaatsen van mannen en vrouwen zo geplaatst dat ze elkaar niet konden zien. In de kerk van Anloo is de ingang voor de vrouwen aan de noordkant inmiddels dichtgemetseld.
Bijzonder is dat tot op de dag van vandaag de schoolkinderen iedere dag om 12.00 uur de klok luiden. Het is een oude traditie die de bedoeling had de boeren en arbeiders op het land te waarschuwen dat ze naar huis moesten komen om te eten; de kinderen zijn al onderweg!
De naam komt van St. Magnus, de bisschop van Trani (in Zuid Italië) die een paar eeuwen na Christus leefde. Deze bisschop was een christen en werd daarom gemarteld en gedood. Na zijn dood werd hij heilig verklaard en jaarlijks herdacht op zijn sterfdag: 19 augustus.
Het hoogste Drentse rechtscollege, de etstoel, sprak er na 1412 jaarlijks recht. Pas in 1791 nam het gerechtshof in Assen de rechtspraak in Drenthe over.
Omdat het onderhoud van deze kerk en het daarbij behorende Schnitker-orgel daterend uit 1718 behoorlijk in de kosten loopt, is in 1987 het plan opgevat om deze historische gebeurtenis op deze historische plek te herdenken door middel van een groots evenement. De opbrengsten hiervan worden na aftrek van de kosten gebruikt voor het onderhoud van de kerk.
Tijdens ‘kerkenpad’ In juli en augustus is deze kerk te bezichtigen, samen met nog een aantal kerken in het Drentse Landschap.
Voor zover bekend is de Magnuskerk de enige kerk in Drenthe met een grafkelder.
klik hier voor meer informatie over de magnuskerk
Overnachten in een B&B in Drenthe
Kun jij niet wachten om te overnachten bij B&B Anlooase? Reserveer dan nu via onderstaande button. Mocht je nog een vraag hebben, laat dan een berichtje achter op de contactpagina.