skip to Main Content

De mooiste wandelroutes in Drenthe rondom Anloo – route 1

Route 1:

Wandelroute Eexterveld (7 km)

Wandel je mee?

In de omgeving van onze B&B Anlooase in Anloo kun je verschillende prachtige wandelroutes lopen. De historie van Drenthe op deze routes is indrukwekkend aanwezig.

Het Eexterveld is een eivormige kom, ontstaan in de tijd dat honderdduizenden jaren geleden de gletsjers vanuit Skandinavië over Europa schoven en grote brokken rotsen meenamen.

Het Eexterveld werd ooit beschouwd als één van de botanische paradijsjes van Drenthe. Wanneer we 100 jaar terug zouden kunnen reizen in de tijd, dan zouden we uitkijken over een enorm reliëfrijk dopheidegebied met hier en daar wat bos waar talloze stroompjes doorheen kronkelden.
Het Eexterveld bevat vrij veel reliëf: tussen de zandrug van het Drents Plateau en het Scheebroek met het Scheebroekerloopje ligt bijna 6 meter verschil in hoogte. Dankzij dit hoogteverschil groeien er dotterbloemen, klokjesgentianen, orchideeën, speenkruid en bosanemoontjes. In het Zuiden ligt nog een deel van het oorspronkelijke heideveld met aan de rand van een aantal omrasterde blauwgraslandjes. Blauwgraslanden zijn te herkennen aan de blauwachtige zweem. In de vochtige gebieden groeiden Blauwe Zegge, Tandjesgras, Spaanse Ruiter en Klokjesgentiaan, waardoor er een blauwe waas over leek te liggen.

Vanwege de lage ligging en speciale bodemsamenstelling verzamelt zich hier water. Een ondoorlaatbare laag van keileem voorkomt dat het water meteen in de ondergrond verdwijnt.

Van oorsprong bestaat zo’n brongebied ofwel ‘stroet’ uit kleine bronbosjes en struwelen. In de middeleeuwen maakten boeren uit het dorp Anderen er groenlanden van. Met het oogsten van het hooi werd de grond steeds schraler. Dit zorgde voor een speciale plantengroei van bijvoorbeeld orchideeën.

De wandelroute Eexterveld begint op de parkeerplaats Hagenbrink, (vanuit Anloo: Anderenseweg, daarna Anlooerweg)

Vanaf de parkeerplaats volg je de oranjebruine paaltjes. Het eerste gedeelte voert door het dorpje Anderen met de prachtige boerderijen. Net als veel andere dorpen in de omgeving is Anderen een typisch esdorp. Je wandelt door het dorp langs oude boerderijen over de brink, een grasveld met hoge bomen. Hier werd vroeger het vee bijeen gedreven en vonden vergaderingen en feesten plaats. Op de hogergelegen essen rondom het dorp, lagen vroeger de akkers. De boerderij aan het Nijend nummer 6 was ooit een zuivelfabriek. Hier werd melk en boter gemaakt.

 

Vanuit het dorp kom je in het stroomdal van de Drentsche Aa, dat hier het Scheebroekerloopje heet. In de donkere maanden van het jaar kan het hier flink nat zijn.

De route voert langs weilanden, houtwalletjes en het natuurgebied rondom het Scheebroekerloopje.

 

 

 

In dit prachtige natuurgebied grazen ook de Schotse Hoogelanders. Met hun ruige, rode vacht en goedaardige ogen is een ontmoeting met een kudde Schotse Hooglanders iets om niet snel te vergeten.

Op de uitgestrekte vlakte van het Eexterveld zijn de dieren aan het werk als ‘natuurlijke grasmaaiers’. De Schotse Hooglanders grazen om de heide heen. Dat geeft de platen meer groeiruimte. In Schotland – hun oorspronkelijke leefgebied – zoeken de runderen hun voedsel bij elkaar in arme begroeiingen, vergelijkbaar met onze heidevelden. Ze komen dus niets tekort. Komt u moeders met kalfjes tegen, blijf dan op afstand. Dat geldt overigens ook voor de andere dieren uit de kudde. Schotse Hooglanders zijn in het algemeen vredelievend, maar wel honderden kilo’s zwaar!

Naast de Schotse Hooglanders lopen er ook wilde paarden op het Eexterveld.

 

 

Het is een prachtige en zeer afwisselende route. Zeker de moeite waard!

Bekijk de route op de kaart.

Overnachten in een B&B in Drenthe

Kun jij niet wachten om te overnachten bij B&B Anlooase? Reserveer dan nu via onderstaande button. Mocht je nog een vraag hebben, laat dan een berichtje achter op de contactpagina.

Back To Top