skip to Main Content

De mooiste wandelroutes in Drenthe rondom Anloo – route 6

Route 6:

Wandelroute Boswachterspad Beek en Bos (17 km)

Wandel je mee?

De wandelroute Boswachterspad Beek en Bos begint op de parkeerplaats van het http://Buitencentrum Boomkroonpad Steenhopenweg 4 in Drouwen.
Vanuit de B&B in Anloo: Brinkstraat richting Annen, wordt vanzelf Annerweg. Daarna de N34 richting Gieten volgen. Grote rotonde oversteken, N34 vervolgen richting Emmen Daar neem de 2e afslag en ga bij de rotonde rechtsaf (Bosweg). Daarna 2e weg links (Steenhopenweg)

Het startpunt van de wandelroute is Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen. Vanaf het buitencentrum volg je de oranje paaltjes om het boswachterspad van 17 kilometer te wandelen. Tip: combineer de route met een wandeling door de boomtoppen https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/beleef-het-boomkroonpad

Een wandeling door het oude landschap van de Hondsrug is als een wandeling door een oud schilderij. Ontdek het uitzicht bij het Hemelriek, de meanderende Andersche Diep en loop over de vroegere stuifduinen. In het voorjaar staan de kruiden in bloei en kun je de ree ontmoeten. In de herfst struin je door een dik pak bladeren en vind je volop paddenstoelen.
Wandel tussen de oude dennen, over vroegere stuifduinen en de keienwegen en ontdek de diverse spechtensoorten in het bos. In het bos leven diverse spechtensoorten en de boommarter. Tijdens de wandeling kun je onder meer uitkijken naar de groene specht, grote bonte specht en de zwarte specht.

De boommarter laat zich niet zo makkelijk zien, maar als je vroeg in de ochtend loopt kun je tijdens de wandeling wel een das tegenkomen.

Aangekomen bij het beekdal zie je een mooi stuk oud natuur. Hier meandert de Andersche Diep zoals het vroeger ook deed en kijk je uit op de houtwallen van dikke, kromme en grillige eiken. Ze zijn meer dan 150 jaar oud en dat kun je zien.

Ook de oude Hemelriek is een stop waard. Midden op het ven zit een klein eiland waar veenbes en veenmos groeit. In het voorjaar vind je genoeg padden, kikkers en salamanders op je pad. Het is de mooiste jaargetijde hier. Alle kruiden staan in bloei en je hebt de grootste kans op een ontmoeting met een ree.”

Verstopt langs het beekdal staan orchideeën. Tijdens de wandeling loop je erlangs, maar het is wel goed zoeken om de bloemen te zien.

Natuurgebied het Andersche Diep is een beekdal in de bovenloop van de Drentsche Aa. In dit .gebied, dat de Grolloër Koelanden heet, komen kwelstromen aan de oppervlakte die zich verzamelen in een laagte Vanuit deze bron liep het water vroeger via een ‘veentje’ naar het Andersche Diep. Nu is dit een gekanaliseerde afwateringssloot. Het Andersche Diep zelf heeft nog de oude, sterk meanderende loop. Hierin verzamelt zich gaandeweg steeds meer regen- en kwelwater. Dit stroomt in noordelijke richting onder de rijksweg N33 door en komt dan uit in het Rolderdiep en de rest van het bekenstelsel van de Drentsche Aa.

Het beekdal van het Andersche Diep is ongeveer 275 hectare groot en heeft een hoge natuurwaarde. Om deze natuurwaarde te behouden is een uitgekiend beheer via begrazing nodig. Anders zou het gebied verruigen.

 

In de jaren 90 is hier een modern veebedrijf opgezet met zoogkoeien. De kalveren worden in de zomer geboren in het natuurgebied en in de winter op stal. Ze grazen de hele zomer samen met de moederkoeien in een kudde in het natuurgebied.

De naam ‘zoogkoeien’ geeft aan dat de kalveren een lange periode bij de moederkoe melk kunnen blijven drinken. Het zijn voornamelijk Charolais runderen. Voor dit robuuste Frans ras is gekozen vanwege de geschiktheid voor natuurbegrazing, de goede vleeskwaliteit en het rustige karakter. In de winter verblijft het vee in de diervriendelijke potstallen.

Het meest kenmerkende vegetatietype in het beekdal van het Andersche Diep is het ‘Dotterbloemgrasland’. Hierbij is de kwelwaterkwaliteit in de wortelzone van de planten van groot belang. In het Andersche Diep komt zuiver kwelwater uit de ondergrond naar boven tot aan het maaiveld. Op sommige plaatsen kun je kwelverschijnselen zien. Een soort olie-achtig vliesje op het water of een dieprode kleur die duidt op de aanwezigheid van ijzer. De dotterbloem is kenmerkend voor het dotterbloemgrasland en komt in het Andersche Diep volop voor. Ze bloeien vanaf half april. Je zie de grote gele bloemen dan al van verre. Beenbreek is een bijzondere en zeldzame plant die steeds meer in het Andersche Diep gevonden wordt. Andere fraaie soorten die hier voorkomen zijn Duizendknoopfonteinkruid, Kleine- en Ronde Zonnedauw, Schildereprijs, Moeraswolfsklauw, Gevleugeld Hertshooi, Sterzegge, Zompzegge en af en toe de Gevlekte Orchis.

Verder kun je vlinders zien, zoals Bruin Zandoogje en IJsvogelvlinder en insecten en libellen, zoals de Bosbeekjuffer en de Vroege Glazenmaker. Ook Heikikker, Poelkikker en Ruige Dwergvleermuis komen hier voor.

Het besloten beekdal is omringd door bossen, houtwallen en struweel. Daarmee is het gebied uitermate geliefd bij vogels, zoals de Roodborsttapuit en Grauwe Klauwier. De laatste komt maar op een paar plaatsen in Nederland voor. Een andere soort, die het moeilijk heeft in Nederland is de Watersnip. De natte graslanden waar zij broeden, komen steeds minder voor. In het Andersche Diep broeden jaarlijks nog ongeveer 25 paartjes van de Watersnip. Andere fraaie vogelsoorten zijn Paapje, Kwartelkoning, Zomertaling, Veldleeuwerik en Gele Kwikstaart.
De route gaat voornamelijk over onverhard pad, enkele stukken gaan over fietspad. De hond mag mee, mits aangelijnd. Onderweg kom je op verschillende plekken in het gebied zitplekken tegen.
Het is een schitterende en afwisselende route. Dennenbossen, stukken loofbos, boeren land, het knalblauwe meer, het beekdal…

Zeker de moeite waard!

Bekijk de route op de kaart

Overnachten in een B&B in Drenthe

Kun jij niet wachten om te overnachten bij B&B Anlooase? Reserveer dan nu via onderstaande button. Mocht je nog een vraag hebben, laat dan een berichtje achter op de contactpagina.

Back To Top