skip to Main Content

Magnuskerk: blikvanger van Anloo

Vanuit B&B Anlooase kun je verschillende prachtige wandelroutes lopen. De historie van Drenthe op deze routes is indrukwekkend aanwezig. Rondom Anloo kun je over de noord-es en zuid-es een rondwandeling maken genaamd ‘Rondom Magnus’. Op deze route zijn paaltjes geplaatst met een blikje daarop, waarop staat: “Blik op de kerk”. Het zijn mooie doorkijkjes naar de prachtige Magnuskerk van Anloo.

Hiermee wordt de aandacht gevestigd op de rol van de kerk in het Drentse landschap, welke haast ongemerkt verandert. De oude bisschopskerk staat in het midden van het dorpsgebied en van de marke. Oudere bewoners kunnen zich nog herinneren dat de toren met zijn parmantige dakruitertje op vele plekken en vanuit verschillende windrichtingen zichtbaar was. Het landschap is in de loop der jaren dichtgegroeid en het torentje zijn functie als oriëntatiepunt verloren. Dat was vroeger wel anders. Veel karrensporen op de omringende heide die nu liggen ingebed in de geborgenheid van het Kniphorstbos en het Evertsbos liepen rechtstreeks toe op de kerktoren. In de eerste reis- en zakatlasjes uit de achttiende eeuw stonden de silhouetten van de verschillende kerktorens in Drenthe als verre bakens aangegeven. En ook landmeters en kaartmakers waren voor hun driehoeksmeting in Drenthe afhankelijk van enkele spaarzame kerktorens en windmolens die zich als verre landmerken in het open heidelandschap verhieven.

Op de plaats van de Magnuskerk wordt al sinds de 9e eeuw het evangelie verkondigd. Opgravingen hebben aangetoond dat het huidige schip een aantal houten voorgangers heeft gehad, die vermoedelijk in de 9e en 10e eeuw zijn gebouwd. De Magnuskerk is waarschijnlijk de oudste kerk van Drenthe.
In de middeleeuwen was Anloo de hoofdplaats van het dingspil Oostermoer. De kerk van Anloo was de moeder kerk van Oostermoer, dat zich uitstrekte van Zuidlaren tot en met Borger. De kerk dankt haar naam aan Magnus, bisschop van Trani (Italië). De bisschop werd na zijn marteldood heilig verklaard. Zijn sterfdag wordt op 19 augustus herdacht. Tot de hervorming, die in Drenthe in 1598 werd doorgevoerd, was de kerk van Anloo een katholieke kerk.

Overnachten in een B&B in Drenthe

Kun jij niet wachten om te overnachten bij B&B Anlooase? Reserveer dan nu via onderstaande button. Mocht je nog een vraag hebben, laat dan een berichtje achter op de contactpagina.

Back To Top